Toplumsal Cinsiyet Temelli Ayrımcılıkla Mücadele Komitesi
Toplumsal Cinsiyet Temelli Ayrımcılıkla Mücadele Komitesi
Toplumsal cinsiyete dayalı kadınlara karşı ayrımcılık kadınların sırf kadın olmalarından dolayı maruz kaldıkları ayrımcılık türünü açıklamaktadır. CEDAW Kadınlara Karşı Ayrımcılık: Bu sözleşmeye göre, ‘kadınlara karşı ayrım’ deyimi, kadınların, medeni durumlarına bakılmaksızın ve kadın ile erkek eşitliğine dayalı olarak politik, ekonomik, sosyal, kültürel, medeni veya diğer sahalardaki insan hakları ve temel özgürlüklerinin tanınmasını, kullanılmasını ve bunlardan yararlanılmasını engelleyen veya ortadan kaldıran veya bunu amaçlayan ve cinsiyete bağlı olarak yapılan herhangi bir ayrım, mahrumiyet veya kısıtlama anlamına gelecektir. (Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi, Madde 1).
Toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığın bir sonucu olarak kadınların yaşadığı sorunlar çeşitli başlıklar altında ele alınmıştır. Dünya Ekonomik Forumunun Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksinde bu sorunlar dört temel alana göre değerlendirilmektedir.
Ekonomiye Katılım ve Fırsatlar: Kadın ve erkek işgücüne katılma oranları, cinsiyetler arası benzer işler için ücret oranı, kadın ve erkeklerin tahmini kazanç oranı, üst düzey yönetici, profesyonel ve teknik çalışan oranlarını;
Eğitimsel Kazanımlar: Kadın ve erkek okuryazarlık oranları, kadınların ve erkeklerin ilk, orta ve yükseköğretime kayıt oranlarını;
Sağlık ve Sağlıklı Yaşam Beklentisi: Kadın ve erkekler için beklenen yaşam sürelerini;
Siyasi Güçlenme: Parlamentodaki kadın oranı, bakanlık pozisyonlarındaki kadın oranı, kadın devlet veya hükümet başkanı sayılarını ifade etmektedir.
Toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılıkla ilgili sosyal sorunlar şu şekilde sıralanabilir:
Güvenlik ihtiyacı
Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet
Erken yaşta evlilik ve çocuk evliliği
Cinsel sağlık ve üreme sağlığı
Homofobik ve transfobik nefret suçları